top of page

Millennium – sanoittaja, muusikko

 

Mitä laulelma musiikin lajityyppinä oikeastaan tarkoittaa, ja miltä laulelmat kuulostavat 2020-luvulla? Näitä kysymyksiä muusikot Tuulikki Blom ja Henri Lyysaari pohtivat luodessaan perustaa Millennium-duolle, joka esittää Lyysaaren säveltämiä ja Blomin sanoittamia kappaleita.

 

Millennium-duon laulelmaperinnettä ja popmusiikin elementtejä yhdistelevät laulut tutkivat Y-sukupolven mielenmaisemaa 1990-lukulaisen syntetisaattorimaiseman ja rumpukoneiden säestyksellä. Kappaleissa vilahtelevat niin 2000-luvun laulajatähden painon ympärillä käydyt nettikeskustelut (Jessica Simpson), Y-sukupolven mielenterveydelliseksi epidemiaksi mielletty ahdistuneisuus (Aamulla), kuin sosiaalisen median selaamisesta heränneet menestyspaineetkin (Sininen valo). Millenniumin laulut kurottelevat vakavuuden ja koomisuuden välillä tasapainoilevien sävellysten ja tekstien kautta kohti toivorikasta tulevaisuutta.

 

Millennium laventaa musiikkiesityksessään laulelman esittämisen konventioita pyrkien etääntymään perinteikkäästä laulaja-säestäjä-asetelmasta – kappaleet nivoutuvat toisiinsa tunnelmallisten äänimaisemien kautta ja Blom valjastetaan solistin roolin ohella syntetisaattorin äärelle. Esityksen keskiössä on kuitenkin tekstilähtöinen ilmaisu, jossa laulaja hyödyntää instrumenttinsa koko kirjoa kuiskaavasta puheesta voimalliseen paatokseen. 

 

Millenniumin laulelmasarja ensiesitetään Ilves-teatterilla Helsingissä toukokuussa 2023.  Millennium valmistelee myös ensimmäisiä virallisia julkaisujaan, jotka julkaistaan digitaalisena alustavasti syksyllä 2023. Julkaisun tuottajana toimii Ville-Pekka Vaaralahti.

 

Blomin ja Lyysaaren taiteellista työskentelyä projektin parissa ovat tukeneet:

 

Musiikin edistämissäätiö

Taiteen edistämiskeskus

Alfred Kordelinin säätiö.

Kuvat: Oskari Järvinen

DSCF9760.JPG
DSCF0035.JPG
bottom of page